Laskar Puntlastechniek
  • Actueel

Alles wat u moet weten over een puntlasapparaat

Puntlassen is een veelgebruikte lastechniek die onmisbaar is in diverse (maak)industrieën. Een puntlasapparaat, ook wel puntlasmachine genoemd, is het essentiële gereedschap dat wordt gebruikt om deze lasverbindingen te maken. Bij Laskar Puntlastechniek zijn we gespecialiseerd in het leveren van hoogwaardige puntlasapparaten die voldoen aan de eisen van moderne productieprocessen. In dit blog leggen we uit wat een puntlasapparaat is, hoe het werkt, en wat de voordelen zijn van het gebruik ervan.

Wat is een puntlasapparaat?

Een puntlasapparaat is een weerstandlasapparaat die men gebruikt om twee of meer metalen platen op specifieke punten met elkaar te verbinden. Het apparaat genereert warmte door stroom door de metalen te laten lopen, terwijl ze onder druk worden samengedrukt. Deze combinatie van druk en warmte (door weerstand) zorgt ervoor dat de metalen op de contactpunten smelten en zich aan elkaar hechten.

Hoe werkt een puntlasapparaat?

Puntlasapparaten werken volgens het principe van weerstandlassen. Hier is een vereenvoudigd overzicht van het proces:

  • Klemmen: De metalen onderdelen klemt men tussen twee koperen elektroden.
  • Druk: De elektroden klemmen de metalen stevig vast om ervoor te zorgen dat er goed contact is.
  • Stroom: Een krachtige elektrische stroom wordt door de elektroden geleid. Deze stroom veroorzaakt weerstand in de metalen, wat leidt tot warmteontwikkeling op het contactpunt.
  • Verbinding: De warmte smelt het metaal op de contactpunten, en de druk van de elektroden zorgt ervoor dat de gesmolten materialen zich aan elkaar hechten. Wanneer de stroom stopt, koelt het metaal af en vormt het een sterke lasverbinding.

Soorten puntlasapparaten

Er zijn verschillende soorten puntlasapparaten, elk ontworpen voor specifieke toepassingen:

  • Stationaire puntlasapparaten: Deze apparaten zijn geschikt voor zware, stationaire toepassingen en worden hierdoor vaak gebruikt in productieomgevingen waar grote aantallen lassen nodig zijn.
  • Lineair puntlasapparaat:Rechtstandige beweging en daardoor ook ideaal voor moerenlassen.
  • Schaarmodel puntlasapparaat:Flexibel doordat de armen in- en uitschuifbaar zijn.
  • Puntlastangen: Deze apparaten zijn ideaal voor kleinere reparaties of werkzaamheden die mobiliteit vereisen.

Voordelen van puntlassen met een puntlasapparaat

Puntlassen kent verschillende voordelen, zoals:

  • Snelheid en efficiëntie: Puntlassen is een zeer snelle lasmethode, waardoor het ideaal is voor massaproductie. Hierdoor kan met een las in slechts enkele seconden voltooien.
  • Sterke verbindingen: De lassen die door puntlasapparaten worden geproduceerd, zijn sterk en betrouwbaar. Dit is essentieel voor toepassingen die duurzaamheid en veiligheid vereisen.
  • Energiezuinig: Moderne puntlasapparaten, zoals die met invertertechnologie, zijn energiezuinig en verbruiken minder stroom dan traditionele lasapparaten.
  • Automatisering: Veel puntlasapparaten kunnen worden geïntegreerd in geautomatiseerde productielijnen. Hierdoor kan men de productiviteit verhogen en consistentie in de laskwaliteit garanderen.
  • Weinig nabewerking nodig: De nauwkeurigheid van puntlassen betekent dat er meestal weinig tot geen nabewerking nodig is, wat tijd en kosten bespaart.
Puntlasapparaten 520 x 320-Laskar-Puntlastechniek

Toepassingen van puntlasapparaten

Puntlasapparaten gebruikt men in verschillende industrieën, waaronder:

  • Automotive industrie: Voor het lassen van carrosseriedelen, chassisonderdelen en andere componenten.
  • Plaatwerk toepassingen: Behuizingen van machines
  • Draadwerk toepassingen: Draadroosters, frituurmandjes, BBQ roosters.
  • Huishoudelijke apparaten: Voor de productie van metalen behuizingen en structuren in producten zoals wasmachines, koelkasten en ovens.
  • Constructie en bouw: Voor het verbinden van metalen elementen in constructies en infrastructuur.
  • Elektronica: Voor het maken van verbindingen in metalen behuizingen en onderdelen van elektronische apparaten.

Waarom kiezen voor een puntlasmachine van Laskar Puntlastechniek?

Bij Laskar Puntlastechniek bieden we een breed scala aan puntlasapparaten/puntlasmachines die zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen van elke industriële toepassing. Onze machines combineren innovatieve technologieën met robuuste prestaties, zodat u kunt rekenen op consistente en hoogwaardige lasresultaten. Of u nu op zoek bent naar een draagbare puntlasapparaat voor kleine reparaties of een zware machine voor grootschalige productie, wij hebben de juiste oplossing voor u.

Conclusie

Een puntlasapparaat is een essentieel stuk gereedschap voor het maken van sterke, betrouwbare lasverbindingen in een breed scala aan toepassingen. Met de juiste puntlasmachine kunt u uw productieprocessen optimaliseren, de kwaliteit van uw lassen verbeteren en kosten besparen.

Bij Laskar Puntlastechniek zijn we er trots op om onze klanten te voorzien van een puntlasoplossing die aansluit op hun specifieke wensen. Heeft u vragen over welk type puntlasapparaat het beste bij uw behoeften past? Neem contact met ons op en laat ons u helpen de juiste lasoplossing te vinden. Kies voor Laskar Puntlastechniek en ervaar de voordelen van hoogwaardige puntlasapparatuur in uw productieproces.

Hebben wij uw interesse gewekt?

Bent u benieuwd naar onze puntlas- en/of stiftlasmachines of heeft u vragen hierover?

Neem vrijblijvend contact met ons op