Laskar Puntlastechniek

Puntlassen

Puntlassen – toepassingsgebied

Puntlassen wordt voornamelijk toegepast voor het verbinden van dun plaatwerk (meestal tussen 0.5 en 3 mm). De dikte van het materiaal hoeft niet gelijk te zijn, bijvoorbeeld 1 op 4 mm is een mogelijkheid.

Meest voorkomende materialen voor puntlassen zijn:

  • rvs
  • staal
  • aluminium
  • verzinkt metaal

Met een puntlasmachine is het ook mogelijk om moeren en bouten te lassen.

Puntlassen – proces

Het te puntlassen product wordt met hoge druk tussen 2 koperen puntlaselektroden geklemd. Terwijl er hoge druk wordt uitgeoefend op het materiaal  wordt er zeer kort veel stroom doorgevoerd. De weerstand die de stroom ondervindt van het te puntlassen materiaal zorgt lokaal voor warmte. De warmte zorgt voor de puntlasverbinding. Doordat de puntlaselektroden over het algemeen een kleine diameter hebben, blijft de warmte heel geconcentreerd.

Puntlassen – voordelen

Puntlassen is een hoogwaardig en reproduceerbaar proces. Hierdoor is deze verbindingstechniek ook zeer geschikt voor automatisering. Puntlassen is een snel proces dat relatief eenvoudig te leren is. Er hoeft geen materiaal te worden toegevoegd voor het maken van een verbinding (m.u.v. lassen van koper). Na de aanschaf van een puntlasmachine zijn de gebruikskosten laag, hierdoor wordt het vaak toegepast in een productieomgeving waar hogere aantallen gemaakt worden. Door de korte lastijd ontstaat er weinig tot geen vervorming van de producten.

Wisselstroom, inverter en condensatorontlading puntlasmachines, wat zijn de verschillen?

Puntlassen volgens het wisselstroom principe wordt al jaren lang toegepast. Er wordt gebruik gemaakt van de 50 Hz vanuit het stroomnet, waardoor de transformator in de machine de juiste stroomwaarde realiseert.

Inverter techniek is een techniek die inmiddels ca. 15 jaar wordt toegepast bij puntlassen. Met de inverter techniek wordt de 50 Hz vanuit het stroomnet omgezet naar 1.000 Hz (of meer). Dit zorgt voor een beduidend constanter lasresultaat. Ook is hierdoor de lastijd per ms in te stellen. De inverter puntlasmachine is ook zeer geschikt voor het puntlassen van aluminium.

Condensatorontlading puntlasmachines gaan nog een stap verder. Hier wordt de energie geladen in de condensator en er vindt een zeer snelle ontlading plaats. Dit is de snelste vorm van weerstandlassen. Door de korte lastijd is de aftekening nog minder dan bij de normale inverter puntlasmachine. Ook is er een lagere afzekering nodig en is het stroomgebruik van de machine lager. Deze techniek wordt veel gebruikt voor projectielassen, maar ook wanneer er geen hoge afzekering mogelijk is.

Wilt u een puntlasmachine huren? Klik dan hier.

Wilt u meer informatie over puntlasmachines? Klik dan hier.

Wilt u meer informatie over puntlasinstallaties? Klik dan hier.

Wilt u meer informatie over puntlasscholing? Klik dan hier.

Hebben wij uw interesse gewekt?

Bent u benieuwd naar onze puntlas- en/of stiftlasmachines of heeft u vragen hierover? Graag vertellen we er alles over!

Neem vrijblijvend contact met ons op